top of page

Hírek

Segítsünk a hasmenéses borjakon! Hogyan tudjuk meghatározni a hasmenés okát és a helyes kezelés módját?

A borjúnevelés során a legnagyobb veszteséget a hasmenés okozza. A takarmányozási okokra visszavezethető hasmenés mellett gyakran megjelenik a fertőzéses eredetű hasmenés is. A fertőzéses eredetű hasmenés (diarrhoea) okát nem könnyű meghatározni, így nehéz célzottan küzdeni ellene. Rengeteg időt és pénzt pocsékolunk a nem megfelelő, hatástalan kezelésre. Jelen cikkünkben a leggyakrabban előforduló hasmenéses betegségekről és felismerésük módjáról beszélünk.

Valóban takarmányozás eredetű hasmenéssel állunk szemben? Vagy mégsem?

1. Táblázat: A fertőzéses eredetű hasmenések és jellemzőik

A fertőzéses eredetű hasmenés általános kezelése

A fertőzéses eredetű hasmenés megelőzésének legjobb módja az optimális kolosztrum menedzsment. A borjúnak a születést követő két órán belül meg kell kapnia az első adag kolosztrumot, a megfelelő mennyiségben és minőségben (a kolosztrum minősége változó!). A Colostrin kiváló minőségű kiegészítő termék a kolosztrum minőségének javítására. A Colostrin immunglobulint tartalmaz, erősíti a borjú ellenálló-képességét és immunrendszerét.
A fertőzések terjedésének megelőzése érdekében már az ellető helyiségtől kezdve különös figyelmet kell fordítani a higiéniára. Létfontosságú a tiszta alom és az ellés során a higiéniai szabályok betartása. Nem szabad a beteg állatok számára fenntartott elkülönítő boxban elletni! Az elletőbox rendszeres tisztítása, fertőtlenítése és friss alommal történő feltöltése fontos kritérium, ugyanakkor a borjúketrecek, borjúházak rendszeres tisztítása, új borjú elhelyezése előtti fertőtlenítése is a munkarutin részét kell képezze. A borjúnak már a kezdetektől fogva biztosítsunk friss ivóvizet, majd az első héttől kezdve abrakot és tömegtakarmányt ad libitum. Amennyiben hasmenés lép fel, előzzük meg az állat kiszáradását. Legtöbb esetben érdemes kiegészíteni az 1. táblázatban javasolt kezeléseket a tej/tejpótló itatás, illetve takarmányozás közötti időben folyékony elektrolit készítménnyel. A Josera VitalTrunk nevű terméke kitűnően alkalmas erre. Ilyen esetben nem szabad leállítani a tej/tejpótló itatását, mivel ez a borjú energiahiányos állapotához vezethet. A Josera tejpótló tápszer terméksorában olyanok is találhatók, amelyek receptúrája immunerősítőket, hasmenést megelőző összetevőket is tartalmaz. Hasmenéses problémák esetén célzottan alkalmazható Curavit nevű termékünk, amellyel kiegészíthető a borjú takarmánya.

A takarmányozás eredetű hasmenés okai a következők lehetnek:

  • Túl magas vagy túl alacsony itatási hőmérséklet (optimális hőmérséklet: 39-40°C)

  • Tejpótló tápszer nem megfelelő bekeverési koncentrációja (optimális: 125g/liter bekevert tejpótló vagy 140g/liter víz)

  • Tej/tejpótló mennyisége (4-8 liter/nap/állat a tej/tejpótló itatási fázisnak megfelelően, majd a napi 1,5 kg abrak felvétel elérése esetén megkezdhető az elválasztás)

  • Higiénia

  • Túl gyors ivás (pl. lyukas cumi)

  • Ivóvíz nem megfelelő minősége

Rövid összefoglalónk segítséget nyújt a hasmenés eredetének meghatározásához és célzott kezeléséhez. Legyünk azonban óvatosak, hiszen könnyen megeshet, hogy nem csak egyféle, hanem akár kettő vagy több kórokozó együttes jelenléte is okozhatja a hasmenést. Bizonytalanság esetén mindig forduljunk állatorvoshoz!

Összefoglalás

A borjak hasmenése könnyen megelőzhető a megfelelő óvintézkedésekkel. Súlyosan fertőző hasmenés esetén a hatékony kezelés érdekében fontos meghatározni a kórokozót vagy kórokozókat. A bélsárból vett minta segít a hasmenés okának (fertőzés vagy takarmányozás) felismerésében.

bottom of page