top of page

Hírek

DairyPilot – az új JOSERA innováció

A tehenek egészsége nem csak a magas tejhozamokban mutatkozik meg, hanem nélkülözhetetlen a gazdaságos tejtermeléshez is. Az ingadozó piacok és az állatok jólétét érintő kritikák idejében az állatok egészségére való odafigyelés különösen fontos.
Az ellés körüli átmeneti időszak és a laktációs periódus nagy része a mai napig kihívást jelent takarmányozási szempontból. Ez egy folyamatos egyensúlyozást jelent a negatív energiamérleg leküzdése és a megfelelő rostellátás között. A kedvezőtlen körülmények (hőstressz, csoportosítás, takarmány- és receptúra változtatások, gyenge minőségű takarmány) a laktáció későbbi szakaszában szintén gyenge teljesítményt eredményezhetnek.
A fenti tényezőkön kívül több, különböző változó is befolyásolja az állatok egészségi állapotát és teljesítményét. Ezek lehetnek kórokozók, mint a vírusok, baktériumok és gombák; istálló kivitelezési hibák, vagy fizikai sérülések. Nagyobb létszámú állományok esetén nehézséget okoz az állatok egyedi takarmányozása és nyomon követése.

A gazdák számára ezek azok a kihívások, amelyek hatását mérsékelve növelhetik az állomány életteljesítményét. A gazdaságos termelés alapja a megbízhatóan termelő tehén és a minél hosszabb hasznos élettartam.

Környezeti terhelés

Az elkerülhetetlen kompromisszumok a napi takarmányadag összeállítása, illetve a napi munka során, tetőzve a kórokozók jelenlétével és a higiénia hiányával az istállóban valamint az ellés során, a fizikai stressz, amelyet a mindennapos fejés jelent, mind olyan faktorok, amelyek alacsony szintű, de folyamatos nyomást gyakorolnak az állatok egészségére és fertőzések forrásai lehetnek. A magas szintű anyagcsere-forgalom erőltetése nem teljesen optimális körülmények között szabadgyökök képződéséhez, ezáltal oxidatív stresszhez vezethet. Az emiatt beinduló gyulladásos folyamatok a háttérben meghúzódva, szubklinikusan is jelen lehetnek, így gyengítik az állatok teljesítményét és rontják az egészségi állapotukat.

A gyulladásos folyamatok és zavaró tényezők csökkentik a teljesítményt

Az immunrendszer a folyamatos alacsony szintű terhelés következtében állandó készültségben van, téves riasztásokra és alacsony intenzitású jelekre is reagál. Ez a folyamat energiát használ fel. Az állatok komfort érzete csökken, étvágytalanok lesznek és csökken a teljesítményük. A gyulladásos folyamatok függetlenül attól, hogy megnyilvánulnak vagy nem, minden esetben energiát igényelnek.  A folyamat az emésztőrendszerből indul ki, ahol a szervezet folyamatosan küzd a bekerülő kórokozókkal. Ezért minden apró, jelentéktelen gyulladás beindítja a szervezet teljes immunválaszát. A nagyszámú apró, jelentéktelen okok következtében az immunválasz teljes folyamata végbemegy, amely komoly energia veszteséget jelent a tehén számára. Ez egyrészről negatív hatással van az állatok teljesítményére, másrészről pedig csökkenti a szervezet ellenállóképességét a komoly gyulladásokkal szemben.

Új irányzat a takarmányozásban

Humán táplálkozási és takarmányozási szempontból új fogalom  a nutrigenomika, amely a táplálék lényeges funkcióira utal a gének kifejeződésében (expressziójában). A génexpresszió tápanyag eredetű szabályozásának legegyszerűbb magyarázata: a gén másolatának olvasását és ennek funkcionális fehérjékre való lefordítását a táplálék bizonyos összetevői befolyásolhatják. Az állati takarmányozás területén legismertebb a borjak metabolikus programozására irányuló kísérlet, amelynek során bebizonyították, hogy a borjak élete során az első három hétben történő optimális takarmányozás jelentősen befolyásolja a későbbi életteljesítményt. A növények másodlagos anyagcseretermékei (polifenolok) hasonló befolyást gyakorolnak a génkifejeződésre, mivel enyhítik a gyulladásos folyamatokat és a sejtszintű stresszhatásokat, így az állat szervezete energiát spórolhat meg. Ez különösen fontos a negatív energiamérleg szakaszában vagy az extrém körülmények elviselése során (ellés, hő, nagy teljesítmény, csoportosítás, nagy patogén terhelés, stb.). A metabolikus programozással ellentétben ez a hatás nem tartós, hanem a polifenol tartalmú növények alkalmazásának időtartamához kötött, melyet Eder professzor munkacsoportja (Gessner et al. 2015) egyértelműen igazolt.

JOSERA kutatás

A sok éven keresztül tartó termékfejlesztési folyamat eredménye a JOSERA saját polifenol-kombinációja, a FlavoVital.

A FlavoVital gondosan összeválogatott, egymást kiegészítő és egymás hatását erősítő, polifenolt tartalmazó gyümölcsök és gyógynövények keveréke. A FlavoVital a DairyPilot lényeges alkotóeleme.

A DairyPilot tesztelését széleskörű, különböző országokban telepi körülmények között végzett kísérletekben hajtották végre, amelybe több mint 6000 tehenet vontak be.

A kísérletben részt vevő telepek a kísérlet megkezdése előtti időszakban vagy a megelőző évben Pansen-Pilot kiegészítést alkalmaztak. A hat hónapig tartó kísérlet végén  az adatokat összehasonlították a kísérletet megelőző időszakkal és a kísérletet megelőző év ugyanazon időszakával.

 

A kísérlet eredménye az volt, hogy a Pansen-Pilot termelésre gyakorolt pozitív hatását a DairyPilot jelentős mértékben meghaladta.  (1. ábra). Pontos információkkal a JOSERA szaktanácsadói állnak rendelkezésre.

2. Táblázat: A DairyPilotFlavoVital® hatása az anyagcsererendellenességekre (1)

(1) Eredmények 2015. 07-ig

1. Ábra: Jelentősen magasabb tejhozam a DairyPilot FlavoVital® csoport esetében a Pansen-Pilothoz képest

bottom of page