top of page

Hírek

Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?

A nem megfelelő fermentáció következményei 4 pontban:

 • A fehérjék egy része lebomlik (több NH3) és romlik az emészthetőség (ez akár a fehérjék 30 %-át is érintheti)
  --> több fehérjét kell etetni pl. szóját, aminek magasabb költség és esetleg tejtermelés csökkenés lehet a következménye.

 • Csökken a szárazanyag-tartalom és az energiatartalom, a legrosszabb esetben ez 20% mértéket is elérhet
  --> több abrakot kell etetni, amely növeli a takarmányozási költséget.

 • A szilázsfelvétel csökken a nem kívánatos anyagok (etanol, ammónia, vajsav) jelenléte miatt
  --> legrosszabb esetben az állatok egyáltalán nem fogyasztják a szilázst, így azt ki kell dobni, de még nagyobb a baj, ha megeszi a tehén.

 • A rendkívül toxikus anyagok (kadaverin, botulinum toxin) termelése miatt az állatok mérgezést szenvednek
  --> a következmény betegség (botulizmus) és/vagy elhullás.

A fermentáció folyamata nagy eséllyel a rossz irányba tolódik el, ha a szárazanyag alacsonyabb 35%-nál, a cukortartalom alacsony, a fehérjetartalom magas, vagy a szilázs erősen szennyezett talajjal. A rossz fermentáció kockázatának különösen a fű- vagy pillangós szilázsok, de a nedves cirok vagy kukorica szilázs is ki van téve.

A jó minőségű silótartósítók védik a szilázst a nem megfelelő fermentációtól. A silótartósító megválasztásánál fontos szempont a tejsavtermelő homofermentatív baktériumok jelenléte a termékben, de emellett figyelembe kell venni a baktérium telepalkotó egységeinek számát és a különböző törzseket is. A telepalkotó egységek száma legyen legalább 100.000 cfu/g szilázs, amellyel a fermentáció folyamata jól irányítható a káros baktériumokkal szemben („Több katona könnyebben megnyeri a háborút”). A különböző baktérium törzsek szélesebb tartományban alkalmazkodnak a változatos körülményekhez, mint például különböző növényfajok, hőmérséklet, szárazanyag-tartalom, stb. („A jobban alkalmazkodó katonák hatékonyabbak”). A 100.000 cfu/g tökéletesen pontos adagolása és eloszlatása a szilázson szinte lehetetlen. A túl alacsony adag miatt a hatás sem lesz megfelelő mértékű, vagy teljesen el is marad. Éppen ezért a JOSERA ajánlása a baktérium mennyiség tekintetében minimum 300.000 cfu/g szilázs. Ajánlott termékeink a Josilac classic, Josilac grass és Josilac combi.

Mi történik, ha a szilázs újramelegszik?

Az újramelegedés következményei 6 pontban:

 • Szárazanyag veszteség (10°C hőmérséklet emelkedés ~ 2% napi szárazanyag veszteség)
  --> növelni kell az abrak- és tömegtakarmány adagot, amely növeli a takarmányozási költséget.

 • Energiatartalom csökkenés (10°C hőmérséklet növekedés ~ 1% napi energiatartalom veszteség)
  --> növelni kell az abrakhányadot, amely emeli a takarmányozási költséget és az acidózis kockázatát.

 • Szilázs emészthetőségének csökkenése
  --> növelni kell az etetett abrak mennyiségét, amely növeli a takarmányozási költséget.

 • A szilázs a nem kívánatos anyagok (alkohol, NH3) termelődése miatt kevésbé lesz ízletes, ezzel csökken a szilázsfelvétel (akár 30%). Csökkent szilázsfelvétel, alacsonyabb energiatartalom és gyengébb emészthetőség
  --> több abrakot kell etetni, ezzel megnő az anyagforgalmi rendellenességek, például ketózis előfordulási kockázata

 • Gombatoxinok termelése
  --> egészséggel kapcsolatos problémák, gyengébb fertilitás, csökken a tejhozam; legrosszabb esetben elhullás

 • Az újramelegedés a teljes takarmányadagra (TMR) is hatással van, így a fent említett problémák megjelennek a TMR szintjén is.

Az újramelegedés gyakori jelenség kukorica- és cirok szilázs esetén, magas szárazanyag-tartalmú (>35%) szilázsok esetén, vagy nem megfelelően tömörített, illetve nem megfelelő szecskaméretre vágott szilázsok esetén.
A jó minőségű silótartósító óvja a szilázst az újramelegedéstől. Fontos, hogy olyan silótartósító terméket válasszunk, amelyben ecetsavtermelő heterofermentatív baktérium törzsek találhatók. Ezenkívül figyelembe kell venni a baktérium telepalkotó egységeinek számát is. A telepalkotó egységek száma legyen legalább 100.000 cfu/g szilázs. A 100.000 cfu/g tökéletesen pontos adagolása és eloszlatása a szilázson szinte lehetetlen. A túl alacsony adag miatt a hatás sem lesz megfelelő mértékű, vagy teljesen el is marad. Éppen ezért a JOSERA ajánlása a heterofermentatív baktérium mennyiség tekintetében minimum 150.000 cfu/g szilázs. Ajánlott termékeink a
Josilac combi és Josilac ferm.
A jó minőségű silótartósító alkalmazása mellett ügyelni kell a megfelelő szecskaméretre, tömörítésre és zárásra is.

Exkluzív ajánlatunk Önnek:

A silótartósító decemberi megrendelése esetén 10%-os, januári-februári megrendelése esetén 7,5 %-os és márciusi megrendelése esetén 5%-os kedvezményt adunk.

Ezzel kapcsolatban keresse kereskedőjét az Inter-Mix Kft-t.

bottom of page