top of page

Hírek

Új kihívások a jövőben – az extrém időjárási körülmények nehezíteni fogják a betakarítást

Az egész világon, így Magyarországon is felfigyeltek a gazdák arra a jelenségre, hogy az utóbbi években megváltoztak a betakarítás idején az időjárási körülmények. Azelőtt legalább egy vagy két hét jó időjárásra számíthattunk a betakarítás idején, amely idő alatt többé-kevésbé jó körülmények mellett lehetett learatni a silózni szánt növényeket. Ma a betakarítás optimális ideje egyre rövidebb, vagy már egyáltalán nem is létezik. A betakarítás idején bármikor előfordulhat extrém hőség vagy szárazság, amelyet nem lehet előre megjósolni. A következmény a túl magas vagy túl alacsony szárazanyag-tartalmú szilázs, amelyhez hozambeli vagy minőségbeli romlás is társulhat.*
A jövőben a szárazanyag-tartalom még a betakarítás ideje alatt is változhat. Hosszabb esős időszakot követően a szilázs betakarítása 30% alatti szárazanyag-tartalomnál kezdődik. Egy ezután következő hirtelen forróság hatására még a betakarítás során 50% fölé emelkedhet a szárazanyag-tartalom.

Másik eset, amikor hosszú száraz időszak után a betakarítás magas szárazanyag-tartalom mellett kezdődik meg. Ekkor még a rövid idejű tarlón fonnyasztás is 45% fölé emelheti a szárazanyag-tartalmat. A záporok vagy egy nagyobb esőzés hatására a szárazanyag-tartalom 35%-ra vagy az alá csökkenhet.
A szilázskészítés szempontjából ez többféle problémát is felvet. A túl nedves szilázsban a fermentáció rossz irányba tolódhat el, vajsav képződik és fehérjeveszteség léphet fel. A túl száraz szilázsban újramelegedés történhet, amely komoly mértékű szárazanyag-veszteséghez és penészedéshez vezethet.
Mindezek azt jelentik, hogy egy szilázson belül nem megfelelő fermentáció és újramelegedés léphet fel.

A problémák és kockázatok minimalizálása érdekében silótartósítót kell alkalmazni, amely gyorsan és nagy mértékben csökkenti a pH-t, megelőzve a fermentáció rossz irányba tolódását. Ezenkívül a silótartósítóban lévő heterofermentatív mikroorganizmusoknak ecetsavat kell termelniük, amely aktívan védi a szilázst az újramelegedéstől és a szárazanyag-veszteségtől.
Josilac® combi a Symbiosis-Effect hatással mindkét hatásmechanizmust kombinálja, ezért bizonytalan vagy változó betakarítási körülmények mellett a Josilac® combi alkalmazását javasoljuk.
Ha az időjárási körülmények túl nedvesek, akkor a 
Josilac® classicalkalmazása ajánlott. A Josilac® classic-ban lévő enzimek hatékonyan támogatják a fermentációt erősen nedves körülmények között is. A termék a fermentációt a megfelelő irányba tolja el és megvédi a szilázsban lévő értékes fehérjéket.

Exkluzív ajánlatunk Önnek:

A silótartósító februári megrendelése esetén 7,5 %-os, márciusi megrendelése esetén 5%-os kedvezményt adunk.

Ezzel kapcsolatban keresse kereskedőjét az Inter-Mix Kft-t.

bottom of page